Search This Blog

25/03/2015

Tenaga Kerja Mahir?

Salam..

BAru-baruni saya ada baca satu status kat FB


Status ni adalah berita baik bagi graduan Kolej Vokasional kerana peluang kerja mereka lebih bersinar.
Dan juga berita baik bagi pada peniaga kerana dapat mencari pekerja yang serba serbi cekap dengan kos pekerja yang rendah.

Namun ia berita kurang baik bagi graduan Universiti yang banyak belajar teori berbanding hands-on..
I've been there, I know la..
Kesian kan, dah la belajar sikit punya tekun, last2 orang tak mau amik keje sebab pandai sangat..

Apapun, jangan terlalu bimbang.
Rezeki Allah dah tetapkan kita cuma perlu cari dengan tekun..

Selain merancang untuk menjadi ketua dan profesional di sesuatu jabatan, kita perlu merancang untuk menjadi tokey bagi sesebuah perniagaan..
Kenapa tokey..

Pernah tak dengar, 

"The man who knows how will always have a job. The man who also knows why will always be his boss."

Seorang boss, bukannya semua benda dia tau buat.
Maka dia hire orang yang terer2 ni buatkan keje2 tu.

Apa keje boss ni?
Keje dia ialah berfikir camana nak kembangkan bisnes.
Dah jumpa cara, suruh orang buat..

Sama ada kita pekerja mahir, atau kita boss;
we still need each other..

Wassalam..

2 comments:

  1. rezeki masing2 memang ada cuma kita ni sebabgai manusia kena banyak usaha....

    ReplyDelete
  2. klu ikutkan kebanyakan pelajar politeknik berbanding pelajar U banyak pelajar poli yang dapat kerja lepas abis belajar .... zaman ai dulu la ....

    ReplyDelete