Tutorial : Easy Felt Flower Brooch

Salam..

Nak buat felt brooch macam ni?

Felt flower brooch

Ni adalah salah satu best seller asma-felt-box.
Terutama masa musim kenduri, annual dinner dan akhir tahun macam tu..
Dorang order untuk majlis sebagai corsage pasukan atau pun tuan rumah..

Ada request minta saya tunjukkan caranya..
No problem.. ^^
Inilah cara buat brooch felt bunga yang simple giler
Kalo tak faham, kat bawah ni adalah penerangan step by step:

Bahan-bahan yang diperlukan..
Korang bole guna glue gun atau gam UHU..
NAk huna jarum dan benang pun bole.. :>

Pbentuk bunga berbentuk 5 kelopak seperti gambar di atas..
Janga bimbang kalo bentuknya tak begitu comel.. :D

TAruk gam kat tengah-tengah...

Kemudian lipat macam ni..

Buat benda yang sama untuk kesemua 4 kelopak tadi..

Amik satu kelopak dan taruk gam kat situ

Pastu tampal dengan kelopak kedua macma gambar ni..
Taruk lagi gam kat situ

Dan tampal kelopak ketiga macam ni...
Pastu taruk lagi gam..

Sori, saya dha tersilap amik gambar ni..
Tapi korang bole nampak kan, kelopak keempat tu kit ataruk cam biasa, tapi selitkan yang sebelah kiri tu kat bawah kelopak pertama..
Jangan lupa gamkan supaya ia tak bergerak..

Dah nak siap dah ni..
Tampalkan butang untuk menaikkan seri..

Pastu kat belakangnya taruk gam yang banyak macma ni..

Dan tampalkan brooch bulat..
Nak brooch panjang pun bole..
Tapi brooch bulat lagi okay.. ^^

Siap!

Yay! Dah pandai kan..
Jom open order..

Wassalam..





2 comments: