Salam Aidilfitri


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Projek Crochet Bag Raya 2017

Salam

Esok raya! Esok raya!
Namun begitu saya tak beraya :(
Kitorang beraya kat rumah je pagi tu dan kemudian jalan-jalan dengan pakai baju raya,
Hahaha..
Okay la kan dari tak ada.

Sepanjang bulan Ramadhan ni, saya dah plan nak jahit baju raya.
Tapi bila tau tak dapat balik, rasa malas pulak nak jahit.

Oleh itu, projek tersebut digantikan dengan projek crochet bag raya 2017!

crochet bag
Tada!
Kiyut tak?
Saya guna benang acrylic, 2 warna iaitu merah dan hitam.
Kait dengan jarum saiz 4.5.
Hasilnya kurang memuaskan. 😖😖

Kalo korang tengok betul-betul, bahagian bawah crochet bag kecik sikit berbanding bahagian atas.
Saya pun tak sure kenapa jadi macam tu.
Frust gak masa buat tu, tapi teruskan je la sampai siap.

Pastu tali beg ni pun bersimpul-simpul.
Masa mengait tu rasa cam dah betul dah staright, bila dah siap tengok jadi camtu pula..
Dua kali frust.
Takpe la pakai sendiri je..
Lepas ni kenA teliti betul-betul sebelum sambungkan tali tu.

Untuk pengetahuan korang, saya ni tak mahir pun bab mengait ni.
Masih baru-baru belajar lagi.
Projek separuh jalan dan projek reject memang banyak.
Sampai rasa cam tak mau mengait dah.

Tapi kraf dan Asma memang tak dapat dipisahkan.
Cinta dalam Benci gitew.
Haha..

OKay, kembali kepada beg tadi.
Butang tu nampak cam real je, macam berfungsi je kan..
Padahal hiasan je tu.

Di sebalik butang tersebut ada objek lain yang sebenarnya berfungsi untuk fasten beg ni

Jeng jeng jeng
Magnetic button..
Biasanya magnetic button ni saya guna pada felt untuk beg dan purse yang nampak exclusive gitew.
Kali ni nak try pada beg crochet pula..

Lepas pasang magnetic button tu, butang merah besar tadi saya gamkan guna glue gun.
Mula-mula ingat nak taruk bunga crochet.
Pastu rasa malas pula sebab time tu dah nak masuk tido.
Masa menggam tu pun cam rela tak rela je tahan mengantuk.

Okay tak beg ni pakai jalan-jalan di hari raya?

Bukan beg je tau.
Saya juga jahit satu lagi benda yang nampak compatible dengan crochet bag ni.
Apa agaknya..?

Cak!
Crochet Purse Hitam Kuning.
Pada awalnya nak buat hitam merah juga, pastu rasa cam boring je ngadap warna sama.
Maka pilih warna kuning la bagi nampak ceria.

Lepas dah siap mengait, tetibe baru perasan saya tak pandai nak attachkan zip tu..
Cuba-cuba juga guna jarum kait halus untuk kait kan zip tu..
Tapi cam susah je...

Fikir punya fikir akhirnya saya jahit je guna benang kuning biasa

bahagian dalam crochet purse
Hasilnya juga kurang memuaskan.
Nak lagi kemas better tambah lining kain kat dalam tu kan..
Malas nak tetas balik, pasrah je la kali ni...

Zip ni saya guna zip meter dengan kepala zip asing.
Potong je ikut saiz mulut purse ni dan buat jahitan kia dari hujung ke hujung.

Happily ever after
Akhirnya siap projek raya saya.
Baju raya pakai yang ibu hadiahkan sempena birthday saya bulan April lepas.
Tudung dan kasut pakai yang dah ada je..

Mood beraya tak berapa nak ada.
Kuih raya pun tak beli; tak buat..

Ikotkan hati malas juga nak masak juadah pagi raya, tapi takkan makan roti dengan jem pulak kan.
Hahaha..
Ingat nak masak laksa kuah putih.
Tak pun nasi minyak dan kari.

Okay la..
Di kesempatan ni saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada korang semua.
Maafkan silap dan salah saya sepanjang perkenalan dan urusniaga kita selama 7 tahun ni.
Jangan lupa kawal pemakanan, takut sakit pula nanti.

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Craft Tutorial : Cara Buat Charm dari Plastic Shrink

Salam...

Tak lama dah nak raya kan..
Kitorang tak balik raya, lepas raya nanti baru balik.
Sob.. sob...

Raya kali ni saya nak pakai DIY jewellery.
Fikir punya fikir akhirnya saya buat loket dinosaur dari Plastic Shrink
Mula-mula nak buat Pusheen, tapi warna kelabu tak ada.
Pastu ternampak pula dinosaur yang kiyut ni.

Nak tau cara buat kraf dengan plastic shrink?
Senang je.

Mula-mula lukis gambar kat atas plastik tu.
Memandang tak pandai melukis, saya tekap je gambar tu.
Pastu warnakan kat dalam tu.
Untuk projek ni saya guna Sharpie.

Selepas siap warna saya potong sekeliling gambar tersebut dengan gunting.

Kemudian tebukkan dengan penebuk kertas biasa.

Selepas tu letak kat atas kertas timah dan masukkan dalam oven yang panas.
Sekejap je, tak sampai setengah minit.

Lepas dia berhenti mengecut, keluarkan dan tindih dengan benda yang leper seperti buku untuk pastikan dia tak mencembung.

Lepas tu gantung kat rantai.

Siap!

Cepat giler projek ni.
Giler pun tak cepat camni taw.

Namun hasilnya tak berapa lawa la..
Sedihnya..
Malang betul jadi orang yang tak pandai melukis dan tak pandai mewarna ni.. T__T



Kalo korang tak dapat bayangkan steps dia camana, bole tengok video ni.
Seminit lebih sikit je durasinya.

Yang tak sure camana nak bakar, dalam video ni saya ada tunjukkan.
Tapi wajib buat lagi comel tau..

Plastic shrink tu boleh dapatkan kat SINI

Syok pula tengok plastik tu mengecut tadi,
Nak buat gelang la pulak.
Nak buat gelang design apa agaknya ek..

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Baru : Polkadot Ribbon warna Purple

Salam..

Ribbon polkadot purple dah betukar warna.
Kalau sebelum ni warnanya ala-ala pastel gitu, kali ni kita bagi masuk warna purple gelap sikit.
Yummy!

polkadot ribbon purple
Kini polkadot ribbon ada 10 warna kesemuanya.

10 warna polkadot ribbon
Cantik kan..
Pilih je nak yang mana.
Harga masih sama RM1.20 semeter

Bole order kat asma-felt-box.com
Atau whatsapp 018-379 8330

Saya pun dah mekap-mekap sikit website tu.
Tambah beberapa banner bagi nampak ceria.
Okay tak camni?

Selain tu ada beberapa barang baru dah dimasukkan.
Yang ada tanda "NEW" tu semua craft supply yang baru.
Ada lagi dalam bebeberapa item yang baru sampai.
Nanti dulu la, lepas raya baru saya update.

10 malam terakhir pun dah dekat.
Selamat menempuhi 10 malam terakhir dengan bersemangat.

Wassalam

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

ASMA FELT BOX tukar nombor akaun

Salam..

Kejap je dah sampai 10 Ramadhan.
Tak lama lagi akan sampai ke 10 malam terakhir.
In shaa Allah kita semua akan dapat memaksimakan ibadat dan beroleh rahmat di malai lailatuqadar.

Bulan puasa ni juga saya tak aktif berkraf.
Order kraf pun slow je pada bulan puasa.
Saya pun jarang juga online. Kejap kejap je check whatsapp.
Memandangkan order bulan puasa memang slow, jadi saya gunakan masa ni untuk buat benda lain.

Ada banyak kain pasang yang belum berjahit kat rumah ni.
Azam saya bulan puasa ni nak jahit semua kain yang ada tu menjadi pakaian.

Hahaha..
Bukan la pakaian sangat pun..
Saya jahit short dan tunic untuk pakai sendiri kat rumah..
Excited gila dapat jahit short.
Walaupun short simple-simple je, seronok tau pakai pakaian yang kita jahit sendiri.

Baju raya belum jahit lagi..
Takde hati la nak jahit sebab saya ni bukan pakai sangat pun baju kurung/jubah.
Duk rumah je kan..
Banyak pakai t-shirt je.
Tu yang buat short n tunic.

Apapun, ingat nak buat la long blouse untuk pakai pegi jalan-jalan nanti.

Satu lagi azam bulan puasa ni, nak habiskan 10 surah.
Kali ni nak baca dengan makhraj yang betul.
Rasanya takde la betul sangat sebutan saya ni, tapi cuba la..
Baru siap satu surah. Harap2 berjaya la 10 surah.
Chaiyuk2!

Sebelum mengundur diri, ada pengumuman kecil:

Mulai harini semua pembayaran telah diubah ke bank lain.
ASMA-FELT-BOX dan buka current account, so korang buat pembayaran ke current account ni ya.
Saya dah ubah no akaun tersebut kat website dan akan beri no akaun tu kalo korang order kat whatsapp.
No akaun asal tu boleh guna lagi, cuma saya dengar ura-ura bank nak sekat penggunaan personal account dalam urusniaga online..
Sebelum akaun saya kene block, better la ubah awal-awal.

Tu je la celoteh saya.
Selamat berpuasa.

Wassalam...

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Arkib