Video Tutorial : Cara buat crochet teknik amigurumi - Single Crochet, Increase, Decrease dan Magic Ring

Salam...

Saya dah jarang tunjuk hasil felt craft kan.
Asyik-asyik tunjuk hasil amigurumi je.
Memang saya tengah syok ber-amigurumi pun sekarang ni.

Lagipun sejak ada baby ni malas nak kemas lepas sepah-sepah.
Mengait ni kurang bersepah berbanding ber-felt craft.
Kannn

Ada juga yang minta saya ajarkan cara nak buat amigurumi.
Sebenarnya saya ni tak layak pun nak mengajar.
Mengait ni pun masih belom mahir lagi.

Apapun saya bole je share apa yang saya tahu.

Okay, kepada korang yang belom pernah mengait, berikut adalah barang-barang yang perlu korang sediakan untuk start ber-amigurumi.

1. Benang Kait
Benang kait ni ada banyak jenis, saiz, material dan tekstur.
Saya pun bukan tahu semua jenis, jadi tak dapat elaborate pasal benang ni.

Apapun yang setakat saya guna ni ialah jenis acrylic jenama Minlon.
Satu lagi jenis mixed cotton, takde jenama.
Saya beli kat kedai alat jahit je.

2. Jarum Kait 

Jarum kait pun ada banyak saiz.
Yang macam dalam gambar ni satu set ni cuma RM15 je saya jual.
Jarum tu ada 6 saiz.
Saiz yang biasa saya guna untuk benang acrylic Minlon ialah saiz 2.5 dan 3.0mm.
Benang mixed cotton pula saya guna saiz 4mm.

Sebenarnya ada teknik untuk tentukan saiz jarum kait yang sesuai untuk benang tersebut.
Tapi saya pun tak reti juga.
Cam saya cakap sebelom ni, saya bukan expert.
Saiz jarum tu pun ikot pengalaman saya je.
Korang bole try guna jarum saiz lain. tengok mana yang sesuai untuk benang itu.

Kalo nak set ni bole order kar http://asma-felt-box.com/collections/crochet

3. Jarum jahit kepala besar
Jarum ni penting untuk matikan benang dan sembunyikan benang lebih-lebih.

4. Penanda
Penting untuk tandakan permulaan row/round.
Apapun saya prefer guna benang lebihan je sebagai penanda.

Okay, dah ada barang-barang ni?
Bagus.

Sekarang jom kita belajar teknik-teknik mengait amigurumi.

Teknik yang korang perlu tahu cuma:
1. Single Crochet
2. Increase
3. Decrease

Caranya saya tunjukkan dalam video ini:



Untuk memulakan projek ni pula, biasanya kita guna Magic Ring.
Caranya saya tunjukkan dalam video di bawah.



Magic RIng ni memang tricky sikit.
Kalo tak dapat korang boleh buat 3 chain kemudian sambungkan membentuk bulatan. Pastu buat single crochet (ikot berapa yang pattern suruh) kat dalam bulatan tu.
Maaf, saya lupa nak buat video.

Lepas tau 4 teknik ni, korang dah boleh beramigurumi dah.
Kebanyakan amigurumi guna 4 teknik ni je.
Cuma perlu tambah kemahiran dan kesabaran je.

Dalam next post nanti kita buat projek pertama kita k.

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Art vs Artist

Salam.

Cam ramai je share gambar #artvsartist. 

Walaupun saya ni bukan artis dan hasil craft saya bukan la tahap art, tapi nak share jugak.

Kali ni letak amigurumi je.

Muka tengah tu time selfie selepas 2 bulan lahirkan baby. 
Gambo kiri atas tu amigurumi yang terbaru.

Tak banyak juga amigurumi yang saya amik gambo. Kebanyakannya tak siap atau tak menjadi. Susah juga tau amigurumi ni. Terutama yang besar² tu memang selalu je terbengkalai sebab boring nak siapkan.

Kalo korang ikoti saya, pasti korang tau saya ni suka buat keychain dan craft yang kecik². Ntah la rasa puas sangat.

Sebelom mula mengait, saya ada follow beberapa orang crocheter Malaysia dan hasil kait dorang memang cantik. Tapi sekarang dorang dah tak aktif dah pun. Dorang ni memang otai. Dorang kait beg, bantal, alas meja besar², dan macam² lagi. Perghhhh. Tengok aje pun dah rasa sakit pinggang.

Saya tak sampai pun tahap macam tu. Teknik mengait pun cuma tau yang basic² je. Mengait pun slow sangat. Nak cuba laju pun tak dapat. Huhuuuu..

Sejak akhir² ni saya dah start berkrocet semula. Tapi dengan baby yang baru 4 bulan ni, banyak sangat pause. Tapi rasa menakutkan juga masa ralit mengait, bole tak dengar suara baby nanges². Oiii, bahaya tu.

Budak bucuk

Jadi saya tetapkan rule, bila baby merengek, wajib ketepikan craft san phone. Fokus baby.

6 tahun kawen baru dapat baby, priority tuuu..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Amigurumi Baby Whale

Salam.


Comel tak...?

Amigurumi Baby Whale tengah balik dari sekolah.
Mula-mula saya buat whale yang warna biru gelap sebelah kanan atas tu.
Pastu rupa dia nampak kurang memuaskan hati.
Cari pattern lain pula.

Try buat kaler pink, tapi mata dia saya guna beads hitam.
Tak berapa suka dengan hasilnya.
Maka saya teruskan whale lain-lain tu guna brads 5mm.

Banyak betul saya guna brads 5mm tau.
Craft kecik-kecik ni memang saya suka sangat buat, terutama sekali plushie jenis kawaii
Sebab cepat siap.
Cuma penat sikit sebab komponen dia kecik-kecik.
Leceh nak cantum dan trim lebihan benang

Nak buat apa lagi lepas ni..?

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Crochet Hook Set

Salam..

Barang baru masuk kedai.

Ada yang tanya takde ke crochet hook yang warna-warni?
Okay, saya dapatkannya..


Crochet Hook warna warni

Cute kan...
Satu set ni harganya RM19.

Nak order, bole direct kat website ataupun whatsapp.

Ada tanya pasal benang kait.
Maaf, saya belom jual lagi benang kait.
Belom jumpa suppliernya.

Kalo ada supplier benang kait baca ni, sila la email saya sebutharganya ya.
Memang geram je nak jual benang ni.


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Amigurumi Monster Keychain

Salam.

Korang yang ikuti perkembangan saya (ada ke T__T) pasti tahu kini saya lebih banyak ber-crochet berbanding ber-felting untuk projek suka suki.

Saya nak throwback je hasil crochet saya tahun lepas.
Sape yang follow instagram saya pasti dah tahu.

Amigurumi Monster Keychain

Comel tak?
Nampak macam kebingungan je monster ni. 
Bingung macam tuan dia juga la.
Haha

Tapi kalo takde tangan tu nampak macam Monster Gigi pula.
Guna benang putih, buat mulut senyum, tambah kepak merah.
Jadi Tooth Fairy yang orang putih suka tu.
Okay juga kan..

Ada masa nanti saya try buat.

Monster ni saya try try-try je reka sendiri.
Susah juga reka amigurumi ni.
Better amik je pattern yang orang dah buatkan.
Senang keje.

Lepas upload gambar Green Monster tu terus dapat order.
Dia nak warna pink campur purple, nak pakaikan baju.
So saya pun try-try la pakaikan dia baju.


Inilah hasilnya.
Yay!

Cuma tangan dia nampak mengepak sikit.
Saya masih tak tahu cara yang betul untuk cantumkan komponen badan ni.
Tiap kali buat mesti hasilnya lain.
Tu yang geram je tu...

Bagi saya crochet memang susah sangat sebab tu la tak pandai-pandai.
Ada yang minta saya buat video ajar ber-crochet.
Tapi saya malu la. Hahaha..

Pegang benang dan hook pun masih lagi tak betul, terkial-kial.
Nak ajar orang pulak.
Takot nanti otai-otai marah.

Tapi rasa geram gak nak buat video ber-crochet ni.
In shaa Allah ada kelapangan nanti saya buat video.
At least satu video pasal crochet pun jadi la..

Nak buat kat youtube ke, nak buat kat IGTV?

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan