Crochet Brooch Holder

Salam..

Masih lagi update pasal crochet..

Asyik pasal crochet je ni..
Pasal felt craft taknak update ke..?

Nanti la ya, tengah excited dengan crochet ni. Takleh nak stop.. 😁
Sampai masa nanti kita cerita pasal felt craft pula..

Jom tengok apa yang kait kali ni..

Tempat Letak Kerongsang
Crochet Brooch Holder
Ya, masih lagi pink..

Sebenarnya pink ni warna yang paling saya anti sejak kanak-kanak..
Namun begitu, sejak dewasa ni (25 tahun ke atas), makin suka pula saya kat warna pink ni..
Sekarang ni salah satu warna kegemaran saya ialah pink, selain hitam dan oren.
Kombinasi yang saya suka pula ialah hitam pink, hitam oren, putih pink, putih oren.
Lawa giler 💓

Okay..
Inilah Crochet Brooch Holder atau bahasa Melayu dipanggil Bekas Letak Kerongsang.

Aik?
Kerongsang pun nak ada tempat letak ke..?
Mesti la.. Kan selalu je hilang kerongsang tu.
Beli banyak, last-last tinggal 3 biji.

Banyak jenis bekas letak kerongsang yang boleh didapati di pasaran.
Dalam bentuk kotak, bakul, plastik, sebut je, semua ada..
Cuma kalau dah nama craft maker tu, semua benda pun kalau boleh nak buat sendiri.
Betul tak..?
Huhuhu...

Crochet Brooch Holder ni saya buat untuk diri sendiri..
Sebagai satu hub untuk para kerongsang saya yang tak berapa banyak tu..

Saya ni jensi suka letak barang merata-rata.
Sehinggalah pada suatu hari baca satu tips yang bagitau cara nak pastikan rumah sentiasa kemas ialah, pastikan semua barang ada tempatnya.
Jadi tiap kali nak letak barang tu, terus letak kat tempatnya.

Sejak haritu saya cuba praktikkan, walaupun bukan ikut 100%; namun sedikit sebanyak nampak kesan positif terhadap hidup saya yang agak messy ni.

Lepas buat sebiji ni, rasa seronok pula..
Sekarang dah buat berbiji-biji..

Bekas Letak Brooch
Mana satu cantik?
Mana satu warna pilihan hatimu..?
Pada saya mestilah pink dan oren tu..
Hahaha..
Obvious kot..

Dah buat banyak-banyak ni tak tau nak buat apa..
Nak guna, bukan banyak sangat kerongsang saya ni...

Yang paling dasyat ialah, saya tak boleh stop buat Brooch Holder..
Tolong stop!
Proceed to the next project please... 😭😭

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Kat Mana Nak Cari Crochet Hook (Jarum Kait)?

Salam..

Sejak beberapa bulan ni saya asyik update pasal crochet je kan..
Haha..
Felt-nya mana..?

Saya sendiri pun dah kurang aktif ber-felting.
Order pun amik sikit-sikit je.
Mana yang nak cepat terpaksa ditolak.
Sekarang saya dah tak pulun macam dulu.

Disebabkan ramai berminat nak ber-crochet juga dan tanya ada jual tak jarum crochet; maka saya cuba cari.
Dan akhinya dah sampai!

Ada 3 jenis tau.

1. Jarum Crochet jenis cute (ada dua warna korang boleh pilih)

Crochet Hook Pink
Crochet Hook Green

Kedua-dua warna ni memang lawa.
Saya pun dah amik dah setiap satu untuk simpanan sendiri.
Simpan je, pakainya ntah bila.
Hohoho..


2. Jarum Kait Colourful

 Ni yang paling murah.
Warna warni dia punya pemegang.
Saya pakai yang ni la sekarang.
Walaupun murah; selesa je guna.
Cuma nombor tu cepat tanggal, saya labelkan dengan selotape.


3. Jarum Kait Jenis Kayu


Crochet Hook kayu ni saya ada juga.
Tapi jarang pakai..
Rasa lebih selesa guna yang colourful tu.
Dapat berlasak-lasak sikit..
Yang kayu ni cam takot je patah.
Maklumlah saya ni ganas macam Shrek.
Hohoho..

Ketiga-tiga jenis di didatangkan sekali dengan:
 penanda crochet (yang bentuk macam pin lampin baby tu)
jarum plastik 
casing dia.

Warna tu saya bagi random je tau..

Jarum crochet ni pun tak banyak stok, setiap jenis ada 12 set je.
Tinggal 11 set la, sebab saya dah amik satu, huhuhu...

Selain dari crochet hook ni, kalo korang nak jarum plastik tu sahaja atau penanda dia tu sahaja pun saya jual juga..

 Sepaket penanda ni ada 10 biji

jarum plastik ni diberi sepasang.
Warna random juga.

Jarum kait boleh dibeli kat website asma-felt-box 
Klik je atas tu, saya dah bagi link yang proper.
Tak pun klik gambar.

Boleh juga order secara whatsapp : 018-379 8330
Saya pos barang setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad
Online 11am-4pm (Sabtu Ahad cuti)

Selamat berkraf!

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Mengait Bunny Amigurumi Pink!

Salam..

Selepas terinspirasi dari dua Guy Crocheter haritu, bukan main semangat lagi saya mengait tau.

Hasilnya?
Siap satu Bunny Amigurumi.
Comel tak? 😁

Bunny Amigurumi
Ya, saya memang comel!
Okay..
Tak dinafikan bunny ni tak begitu sempurna..
Terutama sekali telinga dia tu..
Berpeluh tau pasang telinga tu..
Dan nampak macam sebelah tu lebih besar berbanding yang satu lagi kan..?

Oh tidakkk!! T____T

Kecewa tau.
Bila dah penat-penat buat sampai siap, baru nampak ada cacat.
Kecewa.. kecewa...

Walau bagaimanapun, crochet kali ni okay sikit..
Jari dah kurang sakit dan laju sikit berbanding sebelumnya..
Mungkin sebab benang pink kot, saya rasa lebih bertenang dan aman damai tatkala mengait.
Gitew...

Sebelumn ni kan, saya ingatkan dorang mengait dari awal hingga akhir tak putus-putus..
Tu yang buat saya tertanya-tanya, macam mana dorang kait berterusan, siap campur-capur warna lagi.
Sekarang baru tau.

Mengait bunny amigurumi ni bukan dari awal sampai akhir kait benang nak putus-putus..
Putus juga tau..
Kita kene crochet bahagian demi bahagian, sama macam sleepy doll haritu (yang tak siap-siap lagi.. huhuhu..)

Macam ni...
bahagian badan bunny amigurumi
Kait bahagian demi bahagian..
Nampak kan..
Bahagian badan, tangan dan telinga dia...
Lepas dah crochet kesemua bahagian, baru la cantumkan dia..

Bab cantum tu saya tak pandai..
Buruk betul hasilnya..
Dari jauh ni nampak okay la..
Bila tengok dari dekat, hadooii... malu nak tunjuk. Hahaha..
Nampak sangat tadika. 😂

Sebenarnya kan..
Bunny ni ada sedikit silap..
Saya dah tersilap kira menyebabkan badan dia jadi panjang sikit..

Kalau ikotkan rupa dia kontot je, nampak lebih comel..
Bila dah tersilap tu, redah je la..
Tak larat aku nak buka balik...
Hohoho...

Untuk projek ni saya guna benang acrylic je..
Selama ni memang guna benang acrylic, sebab murah..
Tapi tu la, kadang-kadang dapat benang yang mudah berderai..
Leceh nak mengait, asyik sangkut-sangkut je..

Benang jenis lain tu mahal.
Bagi mereka yang dah otai, mengait confirm menjadi tu, okay la..
Untuk saya maybe tak sesuai kot.
Kejap kejap silap, kejap kejap tak menjadi; guna benang mahal pula..

HArap-harap cepat sikit la terer.
Nak merasa ni crochet guna benang mahal..

Okay la..
Nak crochet apa pula lepas ni ek..

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Butang Bulat 2 Lubang 11mm

Salam..

Satu lagi butang baru masuk kedai.

Butang bulat 2 lubang 11mm.


Butang 11mm ni ialah saiz yang sama dengan butang baju kemeja..
Cuma bezanya ia ada dua lubang berbanding 4 lubang. pada baju kemeja.

Warna mixed seperti dalam gambar ni..

Satu paket ada 10 biji (random colour)
Harganya RM1.20/10pcs
RM10/100pcs

Nak order boleh whatsapp saya kat 018-379 8330

Atau order direct kat asma-felt-box.com

Pos setiap hari tau, kecuali Sabtu dan Ahad.

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Guy Crocheter : Siapa kata Lelaki tak Mengait?

Salam...

Siapa kata lelaki tak mengait?

Haaa... Tengok ni..

A post shared by Thiago Rezende (@homemnaagulha) on

Perghh!
Sikit punya laju lagi dia mengait..
Saya pun 10 kali ganda lebih slow dari ni... 😵😵😵

Kadang-kadang saya rasa fed-up gak mengait ni.
Sakit la jari-jari...
Tak tau la sama ada saya pegang jarum tu kuat sangat ke, atau memang saya ni keras tangan.

Kadang-kadang rasa malas dah la nak mengait.
MUngkin mengait ni hanya untuk wanita feminin yang jiwa penuh keibuan..
Berbeza dengan saya yang lebih sifat maskulinnya..

Namun begitu, lepas tengok Instagram Homemnaagulha ni, terus bersemangat kembali!

Comel-comel hasil crochet beliau.
Geram je tengok.

Kalau lelaki sado lagi maskulin macam tu pun boleh mengait dengan jayanya..
Kenapa saya tak bole?
Mesti la boleh kan.. Betul tak.

Cuma saya belum cukup tekun lagi..
Kena tekun lebih-lebih lagi lepas ni Asma.
Kena berlatih banyak-banyak lagi ni..
Chaiyuk! Chaiyuk!

Lepas penat mengait, pegi gym kejap.

Rasa terinspirasi sangat tengok dia.
Orang putih memang macam ni kan..
Dorang bangga jadi diri sendiri, orang sekeliling mereka sangat supportive.

Saya ni bila orang tau belajar mengait, ada juga yang pandang semacam dan berkata..
"Mengait? Itu bukan hobi nenek-nenek ke..?

Aiyooooo...
Kesiannya saya..
Dah jadi nenek ke rupanya.. T__T

Selain dari dia, ada sorang lagi crocheter lelaki yang saya jumpa di instagram.

A post shared by Vincent Green-Hite (@knot.bad) on
Buat apa tu hensem..?

Knot.Bad ni crocheter lelaki pertama yang saya jumpa.
Dia suka buat amigurumi pokemon..
Cantik-cantik pula tu..
Pastu dia suka amik gambar dengan sangat kreatif bersama-sama dengan hasil amigurumi yang dia kait sendiri..

Hebat betul!

Jelous la tengok dorang ni..
Benda-benda yang simple pun boleh jadi kreatif sekreatif kreatifnya bila kena gaya.

Saya pun nak juga jadi kreatif macam tu.
Tapi saya tak cukup kreatif, cuma tahap biasa-biasa je..
Tahap manusia normal; tak lebih, tak kurang.

Tiap kali rasa kurang semangat, saya suka belek-belek ig mereka berdua..
Sedikit sebanyak aura tu diserap ke dalam diri ni, lalu bersemangat semula nak berkreatif.

Korang kenal tak mana-mana lelaki yang mengait?

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Butang Bunga Kedut

Salam...

Just a quick update.
Butang baru masuk kedai lagi..

Flower Button
Butang Bunga Kedut

Butang Bunga Kedut diberi nama..

Nama pelik ni diletak supaya tak confuse dengan butang-butang lain tatkala customer drop order.

Butang bunga kedut ni diameternya 14mm.
Mixed colour.

Harga sama macam butang bunga yang lain.
RM1.50/10pcs
RM13/100pcs

Selain butang bunga kedut ni, ada 5 butang lain yang sedia ada di asma felt box


Yang sebelah kiri tu harga sama RM1.50/pek.
Yang sebelah kanan cuma RM1.00/pek (10pcs)

Saya borong butang ni masa tengah offer, maka saya offer juga la untuk korang.
Suka la tu.. 😊

Nak order?

Whatsapp saya : 018-379 8330

Atau order kat website asma-felt-box.com

Pos setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad.
Online pukul 11 pagi hingga 4 petang.
Sabtu Ahad tak online ya.

Wassalam..
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Crochet Octopus

Salam..

Ingat tak projek Amigurumi Sleeping Baby yang saya ceritakan haritu?
Okay, tak siap pun...
Hahaha..

Lepas dah beli benang cream, tetiba mood nak sambung tu hilang pula..
Untuk mengembalikan mood, saya buat projek kecil yang nampak macam senang je..

Crochet Octopus!
Crochet Octopus
Crochet Octopus
Senang?

Perghhh...
Nampak je macam senang..
Susah tau..

Terutama masa buat tentacle dan sambungkan tentacle tu ke badan..
Pening kejap...
Lama pula tu nak siapkan kakinya... 😫😫😫

Yang paling kelakar kan, nak tau apa..?
Saya pergi buat 9 tentacles pulak dah..
Padahal 8 je..

Dah siap semua baru perasan ada 9 rupanya..
Patut la pening masa nak sambungkan kaki tu..

Haha..
Tak pasal2 jadi octopus alien.. 😂

Mata tu nampak macam tak kena je kan..
Mata tu sepatutnya guna brads, baru cantik..
Tapi stok brads dah habis..
Jadi saya guna wiggle eyes, potong dia dan amik yang warna hitam je..
Okay juga macam ni kan...

Cuma nampak kurang cute.
Kalau guna mata brads tu cute sikit..
Mungkin mata brads tu bentuk dia cembung, nampak macam hidup je..
Mata ni leper, seolah2 takde soul (memang takde pun. Haha)

Apapun, brads 5mm tu dah restock tau..
BAru hari Jumaat lepas dah sampai..
Korang bole dah nak drop order.

Cuma brads 8mm belom sampai..
Harap2 sampai minggu ni..

Ada yang tanya sama ada saya jual benang mengait ni..
Maaf, saya tak jual benang kait.
Benang ni saya beli kat kedai alat jahitan dekat-dekat sini je..

Try juga ushar-ushar pemborong benang kait, belom jumpa lagi...
Kalau ada pun, harga borongnya tak berpadanan, tambahan lagi banyak warna nak kena borong..

Benang kait ni pun ada banyak jenis; banyak warna pula tu..
Saya tak tau nak amik yang mana satu..

Satu lagu yang takutnya bila dah start jual benang kait ni, kemudian otai-otai crochet tanya detail pasal benang, saya pula tak pandai nak jawab.
Nampak la tak profesional kat situ kan..
Malu la nama saya nanti.. T__T

Erm..
Teringat pula haritu masa saya buka booth dan jualkan produk kawan-kawan crafter (time tu saya tak pernah ber-crochet lagi), ada la sorang makcik tu amik sepaket produk crochet dan tanya, "ini stokin baby ke?"
Saya tengok dan nampak beanie (topi baby); saya pun bagitau dia, "ini beanie, topi baby."

Makcik tu belek-belek lagi dan tunjuk, "ini stokin la."
Saya tengok balik dan nampak ada sepasang stokin di sebalik beanie tu..
La.. satu set dengan stokin ke...?
Dalam consignment note tu dia tulis beanie sahaja, tak perasan pula sekali dengan stokin.

Saya pun tergelak kecil lagi comel dan berkata dengan senyuman paling manis dalam dunia,"A'ah la. Ada sekali stokin.."
Makcik pun pun tersenyum sinis (dengan muka macam "aku lagi pandai pada kau") terhadap saya seraya berkata, "orang baru ya..?"
Saya tak jawab pun..
Whatever la makcik..

Itu la sebabnya saya malas nak jual barang-barang yang saya tak berapa tahu..
Crochet ni pun saya masih merangkak-rangkak lagi, sekali ada orang minta buat tutorial; mampos aku.. Hahaha...

Pastu nanti ada la makcik sinis komen; "kenapa kekok je. Orang baru ya..?"
Ya ya.. Orang baru..
Tak boleh ke orang baru nak kongsi ilmu yang secubit garam ni..

Okay la..
Nanti kalau ada rezeki dan peluang, saya cuba borong dan tambahkan dalam kedai ya..
Doakan saya tau..

Wassalam...
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan