Kene Terminate dari Youtube Monetization

Salam.

Terkejut sangat dapat email dari youtube semalam..
youtube monetization
kene kick!
Email ni panjang, saya pendekkan, amik yang penting je.

Huuuu... sedih sedih..

Kepada yang tak tahu, monetization kat youtube ni bermaksud kita boleh letak iklan kat video kita kat youtube tu, pastu youtube pun bagi la beberapa sen per klik atau per iklan..

Setakat ni saya dapat tak banyak pun.
Dalam 1 hingga 2 dolar sebulan.
Tak cash out pun lagi sebab tak sampai pun 100 dolar.

Bukan la banyak pun dapat, tapi tengok naik 2 sen 2 sen tu rasa terdorong nak buat video baru.
Tau tak, dalam simpanan saya dah ada 9 video, tapi malas nak edit.
Tolongggg!

Syarat terbaru youtube sekarang ialah 1000 subscribers dan 4000 hours views; yakni 240,000 minutes views.

Video yang saya buat rata-ratanya pendek-pendek je, dalam 1-5 minit.
Malas nak buat panjang-panjang.
Nak tolong jimatkanmasa korang dan jimatkan data korang.

Abes tu bilanya nak sampai 240,000 minit?
Huwaaaaaaa T__T

1000 subscribers
data tahun lepas
Ni la first time saya tengok statistik.
Tengok tu, bila agaknya nak capai 240,000 minit dengan video berdurasi 2-3 minit..
Alahai, dunia.. dunia...

Subscribers pun perlukan 101 lagi..
Banyak tuuuu...
Saya dapat 890 subribers pun amik masa 8 tahun..
Ye la, bukan aktif sangat kan..

Dari semalam duk pikir.
Nak kejar ke, tak nak kejar syarat ni dalam tempoh 30 hari.
Secara logiknya tak dapat kejar..
Tapi sayangnya kene kick. :(

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Mini Perler Beads

Salam..

Korang pasti dah biasa kan dengan perler beads.

Inilah perler beads
Kepada yang belum biasa, perler ni ialah plastik bulat-bulat berbentuk tiub (kat atas ni) yang disusun cantik-cantik dan menghasilkan corak/bentuk yang kita nak.
Contohnya:
Comel tak?
Perler beads ni dah lama saya jual, cuma sejak akhir-akhir tahun lepas ia mula popular.
Sekali buat memang nak lagi..
Selain mudah dan cepat, ia juga bagaikan satu terapi.
Terutama bila say abuat waktu penat dan nak berehat.
Lepas buat satu, mula la tak boleh berhenti.
Huhuhu..

Kali ni ada sedikit luar biasa tau.
Saya jumpa satu jenis lagi perler beads yang lagi kecik.

Nama dia Mini Perler Beads
Perbezaan saiz perler beads dan mini perler beads
Saiz mini perler beads ni kecik sangat tau.
Kecik dia separuh dari yang asal.
Dan hasilnya, lebih cantik dan detail.
Elok untuk buat keychain.

Ini antara Pixel Art yang pernah saya buat menggunakan Mini Perler Beads

Thor Pixel Art Mini Perler

Loki Pixel Art Mini Perler
Nampak macam sama je kan seperti Pixel Art biasa.
Meh tengok perbezaan saiz dia..
Kiri tu biasa, kanan tu mini
Yang kiri tu besar, bole letak cawan atas muka dia..
Yang kanan tu pula kecil, sesuai buat keychain letak kat beg.

Cara membuatnya?

Sama je caranya, cuma leceh sikit.
Kalau jenis biasa tu amik masa 15 minit, yang mini ni pergi la dalam 45 minit macam tu..
Hohoho..

Sebab nak amik dia, nak susun dia kecik-kecik tu, agak menguji kesabaran.
Tapi bila bayangkan hasil akhirnya yang comel giler tu, kugagahi jua..

Ini ialah warna-warna yang available:
warna mini perler beads
Pegboard dia pula, bukan guna yang sama seperti perler beads biasa.
Dia ada pegboard khas.
pegboard yang available
Ini 3 jenis yang ada dalam stok saya.
Untuk buat keychain, pegboard kecik tu dah memadai, dia ada penyambung juga, jadi bole sambung banyak-banyak macam korang nak..
Untuk projek leih besar, better guna pegboard besar.

Mini Perler Beads ni boleh didapati di asma-felt-box.com

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Lebih Produktif dengan Aplikasi Daylio

Salam..

Semasa kemaskini phone, saya terfikir nak cari diary atau jurnal.

Kenapa nak cari diary?
Sebab saya rasa makin lama makin malas nak buat kerja.
Pastu rasa bersalah pula sebab tak siapkan kerja.
Pastu bertangguh.
Pastu pulun last minute.
Pastu penat.

Konon-kononnya dengan adanya diary ni, saya dapat jot down la apa yang dah dibuat setiap hari dan track rekod sama ada saya produktif atau tak.
Dan dapat push myself to be more productive than before.

Tapi kan, rasa malas pula nak tulis apa saya buat hari-hari.
Godek punya godek akhirnya terjumpa app ni.

Nama dia Daylio.
App ni simple sangat nak guna.
Kita cuma perlu update apa kita buat harini dengan guna icon sahaja.

Instead of taip apa aktiviti yang dah kita buat harini, app ni kita cuma perlu klik aktiviti yang dah dibuat dan save!

Kat bawah tu ada ruangan nota, kita boleh tulis la apa-apa catatan kalau nak.

Gambar di atas tu ialah aktiviti yang saya senaraikan.
Aktiviti ni korang boleh ubah suai sendiri.
Ada banyak icon yang boleh dipilih dan korang senaraikan je ikot yang korang nak.

Macam yang saya buat ni;
Row pertama tu ialah aktiviti santai untuk diri sendiri.
Row kedua aktiviti kerja yang berkaitan dengan asma-felt-box.
Row ketiga ialah aktiviti kraftangan khas untuk suka-suka. Bukan tempahan customer.

Setiap hari saya nak cuba buat sekurang-kurangnya satu aktiviti bagi setiap row.
Tujuannya saya nak cuba pelbagaikan aktiviti harian saya.
Sebab selalu sangat saya buat semua benda setiap hari.
Lepas tu tak buat satu benda pun setiap hari.
Saya jenis extreme, tak konsisten dan tak ikot routine.

Row keempat pula khas untuk Channel Youtube.
Sekarang dah ada 880 subscribers, rasa bersalah pula bila tak update apa-apa video.
Tu la nak buat sekurang-kurangnya 1 video sebulan.
Letak icon tu kat situ sebagai reminder.

Saya dah pakai app ni sebulan lebih, dan hasilnya sangat positif.
Mula-mula tu selalu la lupa, tapi dia ada reminder setiap hari.
Biasanya selepas pos barang dan sebelum tidur saya update.
Update pun cuma tekan je kan, takyah tulis.
Senang giler..

App ni saya guna untuk monitor aktiviti harian saya.
Korang boleh juga guna untuk senaraikan queue order, to do list, menu harian, atau apa-apa je la yang korang perlu monitor.


Selepas rekodkan aktiviti, boleh tengok statistik dia.
Kat sini boleh nampak mood yang paling banyak mendominasi harimu.
Cam saya, mood meh je.
Mood meh tu apa ek..
Mood takde perasaaan kot.
Nak kata hepi, takde la hepi sangat.
Nak kata sad, tak sad pun.
Oleh itu meh je la yang sesuai. Haha..


Kemudian boleh tengok aktiviti yang paling banyak korang buat setiap hari.
Kat sini nampak la saya banyak habiskan masa dengan bersantai tengok movie.
Workout dan blogging tak banyak, kene lebihkan kat situ.

Kepada korang yang nak ubah hidup menjadi lebih positif dan produktif, boleh cuba guna app ni.

Semoga bermanfaat. ^^

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Bear Amigurumi

Salam...

Tengok apa saya buat!


Bear Amigurumi.
Comel tak..? Hihihi..

Nampak kecik mesti senang nak buat kan..
Tak senang pun. Berpeluh gila tau.
Terutama tangan dia tu.
Kait-kait tak jadi.
Kait-kait tak jadi.

Aii, geram aku...

Tapi bila dah jadi, fuhhhh!
Satu kepuasan maksima. Hihi.

Ingat nak buat kaler pink pula.
Tapi dah penat.
Ingat nak buat banyak-banyak.
Tapi penat.

Saya betul-betul tak faham camana crafter crocheters ni ber-crochet setiap hari.
Saya yang ber-crochet sekali sekala ni pun dah mengalami tekanan jiwa dan kemurungan.
Dorang watlek watpis je duk crochet hari-hari.
Omg! Very talented!


Ini gambar work in progress.
Tu kepala, tu badan..

Korang nak try ke?
Kalau nak try boleh dapatkan set jarum mengait kat asma-felt-box.com
Benang saya tak jual tau.
Benang tu banyak warna, banyak saiz, banyak jenis, saya tak reti nak beli yang mana satu.
Sorry..

Baiklah!
saya akan buat bear kaler pink pula.
Caiyuk! Caiyuk!
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Spending Time with Instagram

Salam...

Sejak beberapa minggu ni saya lebih banyak habiskan masa di instagram berbanding media sosial lain.
instagram
instagram
Dulu (7 tahun lepas) medium yang ada cuma blog.
Oleh itu setiap hari kerja saya cuma berkraf dan update blog.

Kemudian muncul facebook, instagram, twitter, google plus, snapchat dan sebagainya; menjadi satu bebanan pula untuk update kesemua ni setiap hari.

Apapun, saya berjaya lakukannya (walaupun tak lama T__T)

Oleh itu, sekarang ni rasa tak larat dah nak aktif di semua media social.
Bukan kerana penat ke apa..
Kerana lepas update bukan ramai pun nampak post tu.
Rasa tak berbaloi..

Facebook punya algo dah makin kedekut nak bagi post dari Facebook Page muncul kat wall followers.
FB ads pun makin mahal.

Instagram pun sama dah tukar (company yang sama kan..)
Kalau dulu post muncul ikut kronologi, kini suka suka hati je nak muncul yang mana-mana.

Sekarang ni engagement, likes dan comment pun diambil kira

Kalau kita banyak like dan komen, user tu punya post banyak kali la muncul kat feed.
Kalau jarang like dan komen, takde maknanya nak muncul kat feed.

Tu yang tak syok.

Saya pun jenis tak teringat nak like kalau gambar biasa-biasa.
Gambar yang luar biasa dan spark the joy baru la terdetik nak like.
Bukan kedekut like, cuma naturally jadi macam tu. Huhuhu...
Dan saya yakin, ramai perangai macam saya kan..

Disebabkan post hari-hari tapi yang nampak cuma 1% je, rasa cam tak berbaloi je nak aktif sangat.

Itu menyebabkan saya rasa nak tumpukan pada satu media sosial sahaja.

Facebook memang rasa malas dah.
Google Plus lagi la tak pandai guna.
Twitter tu hampir sama seperti facebook kan; tapi tak tau la kenapa rasa macam blur je duduk kat situ.
Instagram rasa macam okay sikit.

Bila spend time kat instagram tu, rasa cam seronok pula main stories dia.
Patut la korang suka update story, memang syok..

Salah satu reason kenapa saya suka instagram stories tu ialah ia tak perlu banyak edit gambar.
Saya ni memang malas la nak edit-edit gambar ni..
Bagi saya edit gambar kat laptop lagi senang.
Edit kat phone tak berapa menjadi gambarnya.. -__-"

Kat stories kita post gambar kelam sikit pun takpe..
Maklum la phone murah, mana la lawa gambonya..
Senang nak buat quick update aktiviti harian saya..
Aktiviti santai-santai, aktiviti suka-suka.
Rasa macam tulis diary pula. Huhu..

Walaupun orang tak peduli pun pasal aktiviti harian saya.
Yang penting saya happy melakukannya <3
Lagipun cuma sehari je, lepas tu hilang la post tu..

Snapchat pun saya baru install.
Masih blur.
Tak tau nak follow sapa.
Nak cari siapa untuk di-follow pun tak reti.
Nak update apa kat situ pun tak tau juga..

Hahahhaa...
Ketinggalan betul..

Korang yang belom follow bole follow instagram saya : instagram.com/asmafeltbox

Facebook saya tu cuma saya share je apa-apa post dari instagram.
Kalo rajin buat schedule post seminggu sekali.
Tu pun kalau rajin la.
Biasanya malas je aku ni dengan facebook tu.

Okay, nak update stories jap.

Wassalam..

Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

January GiveAway!

http://instagram.com/asmafeltbox
Craft Give away
Klik gambar untuk menyertai
Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Visi dan Misi 2018

Salam..

Selamat Tahun Baru 2018
2 tahun lagi nak masuk 2020.
Huuuu.. Rasa tua sangat 😃

Jom revised balik Visi dan Misi 2017
Berjaya atau tidak?

1. 100 entry untuk 2017 - alamak, tak cukup 😧

2. Giveaway setiap bulan -  tak buat pun... 😑

3. 7 projek kraf suka suki - Yay! Ada lebih dari 10 projek. Kebanyakannya crochet 😊
handmade craft
Antara projek kraf suka suki 2017

4. 3 video kat ASMA TV - Yay! Ada 16 video


Alhamdulillah..
Walaupun tak complete, ada la juga usaha tu. Hahaha..

Giveaway tu susah la nak buat.
Bukan susah apa...
Lupa!

Tahun ni nak buat juga ke Giveaway?
Takut karang rancang-rancang tak jadi juga..
Ke, nak rancang je. Jadi tak jadi lain kira.

Mungkin lebih sesuai buat giveaway kat IG.

Korang rasa camana..?
Erm...


Okay la..

Apa agaknya Visi dan Misi tahun ni?

Visi 2018

1. 100 blog entry

2. 12 video kat youtube channel

3. Giveaway Bulanan

4. 10 projek suka suki


Misi 2018

1. Schedulekan blog entry setiap Isnin dan Khamis. Kalau konsisten, dapat at least 96 entry setahun..

2. Sebenarnya dah lama plan nak upload video setiap hari Khamis. Ala-ala macam siaran televisyen la. Hohoho... Tapi kan, selalu takde idea nak buat video apa. Proses buat video ni pun teramat la panjang. Start dari rancang nak buat apa, setting kamera dan edit. Dengar macam senang kan.. Tapi penat wehhhh! Kalau takde kerja lain takpe la, bole fokus pada buat video sahaja. Nak out source pun duit tak berapa nak ada. T__T

Oleh itu, tahun ni nak cuba juga upload satu video setiap bulan.
Sabtu rakam video, Ahad edit video, Khamis upload video.
Kita cuba ek. Tengok menjadi tak..

3. Giveaway ni tak letak harapan besar. Namun begitu nak cuba juga la..
Apa kata kalau bulan Januari ni siapkan 12 hadiah untuk 12 bulan. Dan schedulekan giveaway kat IG. Set reminder dalam phone. 1hb announce GA, 15hb announce pemenang.
Okay tak..?
Nak bagi hadiah apa ek..?
Craft supply? Handmade?

4. Memandangkan tahun lepas berjaya. Tahun ni rasa confident sangat dapat berjaya.. (Amboi, terlebih konfiden pula nampak). 1 bulan 1 projek.

Itu sahajalah 4 visi dan misi.
Semoga berjaya kali ni..

Aaminn....

Korang pula?
Apa visi dan misi korang tahun ni..?


Tiada ulasan

Tiada ulasan :

Catat Ulasan